Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

«Αγρότης μόνος ζει»

Είναι νέοι, ωραίοι και «πρωτοεμφανιζόμενοι» στο επάγγελμα του αγρότη. Ο Θανάσης, ο Παναγιώτης και ο Κώστας. Τρία παιδιά, ηλικίας 20 και κάτι, από τη Φτελιά και το Ορμένιο του Βόρειου Έβρου. Δηλώνουν λάτρεις της αγροτικής ζωής και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνεχίζουν να στηρίζουν το επάγγελμα των παππούδων τους με νύχια και με δόντι.
«Αγαπάμε τον τόπο μας και δε θέλουμε να μπούμε κι εμείς στο μεγάλο ποσοστό των παιδιών της πόλης που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανεργίας», υποστήριξε ο 22χρονος Θανάσης Δημάκης από την Φτελιά, ένα μικρό και απομονωμένο χωριουδάκι στον Β. Έβρο. Ο Θανάσης, μίλησε με συγκίνηση για τα χωράφια που κληρονόμησε από τους γονείς και τους παππούδες του, λέγοντας πως ασχολείται με τη φροντίδα τους όχι γιατί δεν είχε άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες , αλλά γιατί είναι ένας πρωτογενής τομέας παράγωγης και καρποφορίας . «Τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό νέων που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα , όχι γιατί είναι δύσκολο αλλά γιατί δεν έχει σίγουρο μέλλον και σταθερό εισόδημα. Πολλοί νέοι έχουν καταφύγει στης κοντινότερες πόλεις για να βρουν άλλες ασχολίες και έχει ως συνεπεία την ερήμωση του χωριού», εξήγησε ο 22χρονος.

Έλλειψη ανταπόκρισης και αγανάκτηση. Μ’ αυτά έχει να παλέψει ο Θανάσης και εξηγεί. «Μπήκαμε δυναμικά στο χώρο με επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ στα αγροτικά μηχανήματα. Δυστυχώς δε βλέπουμε ανταπόκριση από πουθενά με σκοπό την αγανάκτηση όλων μας. Ο μόνος τρόπος να ακουστούν τα όλα προβλήματα μας είναι το κλείσιμο των δρόμων και γι’ αυτό ζητάμε την επιείκεια από τους συμπολίτες μας».

Σημειώνοντας τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Έλληνας αγρότης απαρίθμησε την παραμέληση του τομέα από το κράτος και τις χαμηλές τιμές παράγωγης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα προϊόντα που φυτεύουν στη Φτελιά είναι: σιτάρι, βαμβάκι, ηλίανθος, καλαμπόκι, τεύτλα, σπαράγγια, πεπόνι, καρπούζι, ελαιοκράμβη, τριφύλλι κ.α. «Οι τιμές των παρακάτω προϊόντων είναι χαμηλές , εξευτελιστικές θα το έλεγα γιατί τα έξοδα τις σποράς και της καλλιέργειας του φυτού δεν βγαίνουν από τα έσοδα τις παράγωγης- αν πουληθεί φυσικά».

Ο Θανάσης έθιξε και το θέμα των επιδοτήσεων. «Οι επιδοτήσεις που περιμένουμε δεν φτάνουν ολοκληρωμένες και έγκαιρα με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να αφήνουν χρέη στις τράπεζες και στους γεωπόνους. Με το επάγγελμα του αγρότη συνεχίζουν να ασχολούνται κάποιοι και μετά την συνταξιοδότηση του ΟΓΑ γιατί και αυτή είναι ανεπαρκής. Αυτό έχει σαν συνέπια να μην αφήνουν τα χωράφια οι μεγάλοι σε ηλικία για να τα αναλάβουμε εμείς οι νέοι». Υπογράμμισε δε, πως το θέμα ξεκίνα και τελειώνει στο χρήμα. «Χρήμα που δουλεύουμε εμείς και μας ανήκει, καταλήγει στους μεσάζοντες που είναι από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή», είπε.

Ο 22χρονος Παναγιώτης Δεληγιαννίδης, από το Ορμένιο, «των μπλόκων», εγκρίθηκε φέτος νέος αγρότης. Για τη δουλειά του, πολύ απλά μας είπε ότι «αρρωσταίνει». Ασχολείται από μικρός  με τα χωράφια γιατί του αρέσει η δουλειά. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω τη δουλειά, παρόλο που είναι αρκετά δύσκολο επάγγελμα και σε αναγκάζει να δουλεύεις κάτω από αντίξοες συνθήκες. «Δουλεύουμε πολύ το καλοκαίρι και την άνοιξη, ενώ υπάρχει περίοδος που έρχεται όλη η δουλειά μαζεμένη και μπορεί να καθόμαστε ως αργά το βράδυ. Τα λεφτά δεν είναι πολλά γι’ αυτό και σχεδόν κανένας νέος δεν επιλέγει να γίνει αγρότης. Η ζωή του αγρότη είναι δύσκολη. Μερικές φορές δε μας βοηθά ούτε και ο καιρός να κάνουμε δουλειά, καθώς καταστρέφει πολλές σοδειές. Πουλάμε φτηνά και αγοράζουμε ακριβά τους σπόρους, τα λιπάσματα, φάρμακα», πρόσθεσε ο Παναγιώτης.
 
Με τη σειρά του, ο λίγο μεγαλύτερος της παρέας και ο πιο… σοφός, ο 23χρονος Κώστας Αλεξίου, έστειλε το δικό του μήνυμα. «Στον αγροτικό τομέα πρέπει να δούνε τα πράγματα με άλλο μάτι, γιατί φαίνεται πως δε μας υπολογίζουν και δεν έχουν αντιληφθεί την τραγικότητα της κατάστασης». Εμείς δε θέλουμε να συμφωνήσουμε με την ατάκα που γράψαμε στο πράσινο τρακτέρ μας: «Αγρότης Μόνος Ζει»! Ζητάμε τη στήριξη σας»