Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Αφηστε το facebook, ειναι εκτος υλης !

Όταν στα μέσα του μήνα ξεμένεις από λεφτά, γιατί στα club δε δέχονται πάσο, όταν οι πακετάδες σε φωνάζουν με το μικρό σου όνομα, όταν στη σχολή πηγαίνεις μόνο για το κυλικείο, όταν το διάβασμα είναι χρήσιμο μόνο για prospectus από γυράδικα, όταν έχεις χάσει τα βιβλία της σχολής σου και ψάχνεις πανικόβλητος για σημειώσεις, τότε πάει να πει πως είσαι ένας κλασικός, πλην τίμιος φοιτητής, που αγωνίζεται με κάθε τρόπο να πάρει πτυχίο.

Είμαστε στα μέσα του Γενάρη, που αυτό για πολλούς φοιτητές κρούει τον κώδωνα του «sos», γιατί προετοιμάζονται για μια ακόμη εξεταστική περίοδο. Ο φοιτητόκοσμος όμως, έχει να παλέψει με «δαίμονες και τέρατα», με απλές, καθημερινές προκλήσεις που δεν τον αφήνουν να αντισταθεί. Μιλάμε για τα καθιερωμένα φραπεδάκια το πρωί, τα επιτραπέζια λίγο αργότερα, τις ρετσίνες λίγο πιο μετά, τα μπαράκια και τα σφηνάκια αργά το βράδυ μέχρι τελικής πτώσης.
Στο μεσοδιάστημα όλων αυτών μπαίνει η μεγαλύτερη πρόκληση… το facebook, που έχει γίνει απόλυτη εξάρτηση. Κάπως έτσι ο Βλάσης Κόνδης, φοιτητής στη σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πατρών, έφτιαξε τη δική του ομάδα στο facebook την οποία τιτλοφορεί «afiste to FACEBOOK, einai ektos YLHS». Η ιδέα για το γκρουπάκι γεννήθηκε πριν μια βδομάδα περίπου ενώ ο Βλάσης ξενυχτούσε κάνοντας ένα πρότζεκτ για τη σχολή.
Ο Βλάσης, ο δημιουργός του γκρουπ, μίλησε στον ΤΘ, για το βράδυ εκείνο: «Παρατήρησα ότι όλοι οι φίλοι μου από τη σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ήταν online. Μιλούσαμε, σχολιάζαμε και ανεβάζαμε βιντεάκια από το youtube. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, επινόησα αυτό τον ευχάριστο τίτλο, έκανα συνδιαχειρίστριες τα δύο πρώτα μέλη- συμφοιτήτριες μου και τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους. Τα μέλη αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο και με ένα σύστημα αλυσίδα, 7.000 φοιτητές ανά την Ελλάδα, έγιναν μέλη σε μια βδομάδα». Ο 23χρονος φοιτητής, υποστήριξε πως «το facebook, είναι μια καλή διέξοδος στις ατελείωτες ώρες αυτού του μήνα (του Ιουνίου και του Σεπτεβρίου), που είμαστε μέσα και διαβάζουμε. Ως ένδειξη συμπαράστασης και ενθάρρυνσης μεταξύ μας, έφτιαξα αυτή την ομάδα», είπε. «Είναι πρωτόγνωρα όμορφο να βλέπεις ότι κάπου μακριά, κάποιος άγνωστος σου, περνάει το ίδιο ζόρι με σένα», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, ο Βλάσης, προτρέπει τους φοιτητές να μειώσουν το χρόνο που αφιερώνουν στο Facebook, περισσότερο τώρα παρά άλλοτε, αφού μια ακόμη εξεταστική έφτασε και επιβάλλεται να στρωθούν στο διάβασμα. Η Άρια Σκουλικάρη, συνδιαχειρίστρια του γκρουπ και συμφοιτήτρια του Βλάση, έβγαλε το δικό της μότο: «Αφήστε για λίγο το facebook και πιάστε κανένα σκέτο book».
Επίσημο τραγούδι του γκρουπ είναι το τραγούδι «Τρέχεις και δε φτάνεις» των Ex Animo, γιατί τώρα που έφτασε η εξεταστική «τρέχουμε και δε φτάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Βλάσης. Στους στίχους του τραγουδιού των Ex Animo, αναβλύζει αυτός ο πανικός που διακατέχει τους φοιτητές: «Κι ενώ όλα μοιάζουν να ‘ναι ωραία, μόλις μπεις στη σχολή έρχεται γρήγορα η εξεταστική. Και τότε τρέχεις και δε φτάνεις και νομίζεις θα πεθάνεις κι όλοι γράφουν και διαβάζουν και συ θάλασσα τα κάνεις, τα μαθήματα πληθαίνουν τελειωμό λες και δεν έχουν κι οι γονείς να σου την λεν κανονικά: γράψε και μάθε και σχεδίασε και κάνε… Κι οι καθηγητές οι κλέφτες να σου λένε ότι να ‘ναι, γραμματείες και γραφεία να ‘ναι πάντα κλειστά και θέλεις όλα να τα βάλεις φωτιά. Μα ο Σεπτέμβρης περνά και όλα πάνε κανονικά…».
Η «διαδικτυακή» κουβέντα μας με τον Βλάση, κατέληξε με μια ευχή: «Ελπίζω όταν με το καλό πάρουμε το πολυπόθητο πτυχίο, να θυμόμαστε με νοσταλγία πλέον το γκρουπάκι μας και τις μέρες δημιουργίας του. Καλή δυναμική εξεταστική σε όλους μας. Πάμε να τους φάμε λάχανο».