Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Συνεχιζονται τα μικρα "θαυματα" στον δημο Καμπου στην Καρδιτσα


Τα μικρά "θαύματα" στον δήμο Κάμπου δεν έχουν τελειωμό. Μετά τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 20 kW/h το καθένα, που κατασκεύασε ο δήμος, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια την οποία πουλά στη ΔΕΗ, στο τελικό στάδιο εισέρχεται και η κατασκευή ενός αεροδρομίου!
Πρόκειται για μικρό αεροδρόμιο, κατηγορίας D, για το οποίο υπογράφεται, την προσεχή εβδομάδα, η σύμβαση κατασκευής του με τον ανάδοχο εργολάβο. Το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στη Μυρίνη του Δήμου, σε έκταση 158 στρεμμάτων, ενώ προ ημερών δημοπρατήθηκε και η 1η φάση του έργου.
Το έργο, σε πρώτη φάση, είναι προϋπολογισμού 600.700 ευρώ και η ανάδοχος εταιρία, άμεσα, θα εγκαταστήσει εργοτάξιο στον χώρο, όπου θα γίνει το αεροδρόμιο και θα ξεκινήσει τις προβλεπόμενες εργασίες, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, αναμένεται στη φάση αυτή να κατασκευασθεί ένας αυξημένων προδιαγραφών βασικός διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης, με ασφαλτοτάπητα, μήκους 681 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων. Εκατέρωθεν του βασικού διαδρόμου θα κατασκευασθούν δύο ομοίων διαστάσεων (681 Χ 20) χωμάτινοι διάδρομοι ασφαλείας, ενώ στην αρχή και στο τέλος του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης θα κατασκευασθούν ασφαλτοστρωμένοι κυκλικοί διάδρομοι για την αναστροφή των αεροσκαφών.Επίσης, στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, περιλαμβάνονται και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις -έργα υδραυλικού χαρακτήρα- για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική καθώς και η στατική μελέτη των κτιριακών παρεμβάσεων του έργου και στο άμεσο μέλλον -ίσως έως τον Μάρτιο- θα κατατεθούν στην πολεοδομική υπηρεσία της Ν.Α. Καρδίτσας για την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας.
Για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός, εντός του πρώτου τριμήνου του 2010. Σ' αυτή την περίπτωση προβλέπεται ένας πύργος ελέγχου, συνδεδεμένος στη βάση του μ' ένα μικρό κτίριο για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού, που θα εξυπηρετείται από το εν' λόγω έργο (γραφείο διοίκησης, μικρή αίθουσα αναμονής ή ενημέρωσης, WC κλπ.). Η σχετική μελέτη προβλέπει ακόμη πως ο πύργος ελέγχου και το κτίριο του αεροδρομίου θα έχουν ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και ενσωματωμένη τεχνοτροπία βιοκλιματικών κτιρίων."Πιστεύουμε ότι το συνολικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2010, ενώ το προσεχές καλοκαίρι θα εγκαινιαστούν οι πρώτες πτήσεις αεροσκαφών", τόισε ο δήμαρχος της περιοχής κ. Κώστας Παπαλός. Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο έργο θα προσδώσει μία άλλη "ταυτότητα" στην περιοχή και θα λειτουργήσει αναπτυξιακά, όχι μόνο για το δήμο αλλά και ολόκληρο το νομό.
"Είναι ένα έργο πνοής που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες υψηλών διεκδικήσεων για το μέλλον. Είναι ασφαλώς ένα όραμα χρόνων που γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα, για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλία", είπε χαρακτηριστικά. Σε πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως αναγκαία υποδομή για την ανάπτυξη του αεροαθλητισμού στη δυτική Θεσσαλία, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης δράσεων εκπαίδευσης νέων πιλότων καθώς και επιδοτούμενων δράσεων πυροπροστασίας του ορεινού όγκου της ευρύτερης περιοχής ή και αντιχαλαζικής προστασίας. Ήδη, για όλα αυτά υπάρχουν διάφοροι φορείς ή άτομα που έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γίνονται σχετικές συζητήσεις. "Οφείλω να τονίσω ότι, με την ολοκλήρωση των εργασιών του ανωτέρου έργου και με δεδομένη τη συμπαράσταση όλων των φορέων της περιοχής μας (Ν.Α., ΤΕΔΚ, ΕΒΕ, ΑΝΚΑ, κλπ.), πρέπει όλοι να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι γι' αυτά που μπορούμε να πετύχουμε συλλογικά, ομόθυμα, με ενότητα, ως Δυτικοθεσσαλοί, για την ανάπτυξη της περιοχής μας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε τονώσει την πίστη μας στις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας", υπογράμμισε ο κ. Παπαλός.

Ο δήμος Κάμπου

Ο δήμος Κάμπου βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο περίπου του Νομού Καρδίτσας και καταλαμβάνει μια εξολοκλήρου πεδινή έκταση 90.400 στρεμμάτων (το 3,4% του Νομού). Στα βορειοδυτικά συνορεύει με το δήμο Σελλάνων, στα βορειοανατολικά με το δήμο Παλαμά, στα ανατολικά με το δήμο Άρνης, στα νοτιοανατολικά με το δήμο Σοφάδων, στα νότια με το δήμο Καλλιφωνίου και στα δυτικά με το δήμο Καρδίτσας. Ο δήμος Κάμπου κατέχει μια σημαντική, από γεωγραφική και συγκοινωνιακή άποψη, θέση, καθώς συνδέει τους τρεις μεγαλύτερους δήμους του Νομού (δήμος Καρδίτσας, δήμος Σοφάδων, δήμος Παλαμά).