Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Δυο οι λυσεις εναντια στην κριση! Η ερωρευτειτε η πιειτε …

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να ξεχαστείς και να ξεφύγεις από τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας; Μάλλον δύο, σύμφωνα με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σταυρούπολης Ξάνθης και Πλατάνης Έδεσσας. Ή να ερωτευτείς ή να πιεις! Και αυτό, κατάφεραν να το κάνουν πράξη με «όχημα» φυσικά το καρναβάλι. Τα «ερωτευμένα μανιτάρια» και οι «1000 και μία μπύρες», θα δώσουν το δικό τους στίγμα στη φετινή παρέλαση της Ξάνθης και της Έδεσσας αντίστοιχα.
Μετά από 20 χρόνια αποχής, 15 πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Σταυρούπολης κάνουν δυναμική είσοδο στο Καρναβάλι της Ξάνθης.
Ο λόγος της αποχής σύμφωνα με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Τασούλα Σαρνισλίδου ήταν κυρίως το ψυχολογικό αλλά και οικονομικό κόστος. Φέτος είδαν ζεστά το θέμα του καρναβαλιού και είχαν ως στόχο την ανάδειξη της Σταυρούπολης. «Θέλαμε να προωθήσουμε ένα θέμα αμφίεσης που να έχει σχέση με τη Σταυρούπολη και καταλήξαμε στο μανιτάρι και στις τρούφες για να γνωρίσει ο κόσμος τα προϊόντα και να προβάλουμε επίσης και την περιοχή μας», σημείωσε η κα. Σαρνισλίδου. Οι 200 στολές που ράφτηκαν, απλά εντυπωσιακές. Κόκκινες, σε σχήμα μανιταριού, στολισμένες με καρδούλες, έτοιμες να διασχίσουν τους δρόμους στη 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής. Φέτος, σύμφωνα με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου, έχουν κινητοποιηθεί πολλά άτομα. «Σε αντίθεση με άλλες χρονιές κινητοποιήθηκαν και οι νέοι, αφού συνήθως ασχολούνται ή πολύ μικροί ή πολύ μεγάλοι. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να κινητοποιήσουμε τη νεολαία για να μη νιώθουν αποκομμένοι», τόνισε η κα. Σαρνισλίδου.
Ο Τάσος Μποζίδης, Σταυρουπολίτης και μουσικός του ξανθιώτικου καρναβαλιού, πρόσθεσε πως το καρναβάλι, σε συνδυασμό με το εορταστικό πνεύμα των αποκριών και την παράδοση του τόπου, έχει σκοπό μέσω των δρώμενων και των λοιπών εκδηλώσεων, να μυήσει τους ανθρώπους στο πνεύμα του παραδοσιακού στοιχείου. «Στόχος μας είναι να διασωθεί αλλά και να διαδοθεί η παράδοση του τόπου», υπογράμμισε.

«Πιείτε μπύρα για να ξεχάσετε…»

Από την άλλη, στο καρναβάλι της Έδεσσας, υιοθέτησαν το «πίνω για να ξεχαστώ»! Πρωτεργάτης, ο πολιτιστικός σύλλογος Πλατάνης, που επέλεξε ως θέμα αμφίεσης την μπύρα. Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνης, Γιώργος Μπουρδάνης, ανέφερε πως στις εκδηλώσεις του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού συμμετέχουν εδώ και 6 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. «Φέτος το θέμα μας είναι 1000 και 1 μπύρες με συμμετοχές γύρω στα 100 άτομα. Ο Σύλλογος μας στηρίζει και συμμετέχει στο Εδεσσαϊκό καρναβάλι, καθώς πιστεύουμε πως είναι ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη και τους επισκέπτες της Έδεσσας. «Το καρναβάλι είναι αναβίωση εθίμων, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους με κέφι και χαρά να διασκεδάσει και να ξεχαστεί. Συνιστούμε σε όλους να επισκεφτούν την όμορφη Έδεσσα σε συνδυασμό με το καρναβάλι και να περάσουν όμορφα τις μέρες των αποκριών».