Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ριξτε τα “γκετο”!

Ημεδαποί και αλλοδαποί Θεσσαλονικείς τοποθετούνται όσον αφορά το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αλλοδαποί που βιώνουν καθημερινά το ρατσισμό επικροτούν το νομοσχέδιο, αλλά σκέφτονται και το τσουχτερό οικονομικό αντίτιμο και ημεδαποί από την άλλη που εμφανίζονται διστακτικοί για το αν είναι η σωστή στιγμή για μαζική νομιμοποίηση των μεταναστών.

Περίπου 550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, ο Αλέξανδρος, ο Igli και ο Κλαούντιο, που ζουν στη Θεσσαλονίκη και με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε.



«Δεν έχει περάσει έστω και μια μέρα που να μη με ρωτήσουν από ποια χώρα είμαι όταν αναφέρω το όνομα μου. Όταν τους λέω από Αλβανία με κοιτάνε με ένα μάτι», υποστήριξε ο Igli Buzo. Ο Igli είναι φοιτητής στη σχολή Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και έχει ακούσει πολλές φορές να μιλάνε με υβριστικές εκφράσεις για τη χώρα του και τους ανθρώπους της και αυτό τον στενοχωρεί. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, απλά σημείωσε πως είναι καλυμμένος με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη βουλή. «Έλληνας γεννιέσαι, αλλά και γίνεσαι. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα ρατσισμού κόντρα σε όλους εμάς τους ξένους, που το μόνο που μας ξεχωρίζει από εσάς είναι το ξενόφερτο όνομα. Έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές και με στενοχωρεί αυτό το γεγονός. Όχι τόσο για τον εαυτό μου, όσο για αυτούς τους ανθρώπους που για μένα δεν εκπροσωπούν την ελληνική ιδέα. Έχω αλβανική καταγωγή και ελληνική ιθαγένεια και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Είμαι από τους προνομιούχους μετανάστες γιατί υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να βγάλουν τα βασικά χαρτιά παραμονής τους και δεν μπορούν. Δεν είμαστε κλέφτες ούτε δολοφόνοι, ούτε βιαστές όπως πολλοί νομίζουν. Είμαστε άνθρωποι όπως και εσείς και μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά χωρίς διακρίσεις», υπογράμμισε ο 19χρονος, στέλνοντας το δικό του ενωτικό μήνυμα.
Από την άλλη, ο 19χρονος Κλαούντιο Κότση από την Αλβανία, ανέφερε πως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να είχε έρθει στο φως εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά φάνηκε διστακτικός καθώς σημείωσε πως όλα αυτά που ακούγονται πως για να πάρεις ελληνική ιθαγένεια και ταυτότητα σου κοστίζουν 1.500 ευρώ, δεν αξίζει τον κόπο. Ο Κλαούντιο, θεωρεί πως κυριαρχεί ένα ξενοφοβικό κλίμα στην Ελλάδα απέναντι στους μετανάστες. «Όταν έχουμε μια αντιμετώπιση ρατσιστική από την κοινωνία, τότε είναι που μας βγαίνει ο θυμός. Τα παιδιά της ηλικίας μου, με αντιμετωπίζουν πολύ φιλικά. Εμείς δεν γκετοποιούμαστε, αντιθέτως ανοιγόμαστε και κάνουμε παρέα με όλα τα παιδιά. Στη σχολή μου στον ΟΑΕΔ, εισπράττω μια καχυποψία από τους μεγαλύτερους και όχι από τα παιδιά της ηλικίας μου».

Κλαούντιο και Γιώργος

Ο Αλέξανδρος Αλ. κατάγεται από τη Γεωργία. Ήρθε στην Ελλάδα το 1996, επειδή η μητέρα του είχε ελληνικές ρίζες και εκείνα τα χρόνια στη Γεωργία ήταν πολύ μίζερα. Τα παιδιά της ηλικίας του στην αρχή δεν τον αντιμετώπιζαν καλά, λόγω και της γλώσσας. Όσο περνούσε ο καιρός, μάθαινε τα ελληνικά και τα πράγματα γινόντουσαν καλύτερα, αφού μπορούσε να γίνει μέλος μιας παρέας από Ελληνόπουλα. «Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε και σαφώς η αντιμετώπιση που έχω από τους Έλληνες είναι πολύ φιλική. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι μου οι φίλοι είναι Έλληνες. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που σε αντιμετωπίζουν περίεργα όταν μαθαίνουν την καταγωγή σου και αυτό όταν τους το αποκαλύψω εγώ, ειδάλλως, κανείς δεν το καταλαβαίνει. Πιστεύω, ότι η νέα γενιά Ελληνοπούλων, δε θα αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους μετανάστες γιατί πλέον τους έχουν συνηθίσει. Επίσης αρκετοί από αυτούς έχουν τελειώσει και το σχολείο μαζί με τους μετανάστες και πιστεύω ότι τους θεωρούν ίσους με αυτούς», πρόσθεσε ο Αλέξανδρος.

Διχασμένοι οι Θεσσαλονικείς

Οι Θεσσαλονικείς, εμφανίστηκαν διχασμένοι όσον αφορά το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαι της άποψης που λέει ότι οι καλοί είναι οι Έλληνες και οι κακοί οι Αλβανοί. Εγώ πάντα ήμουν της άποψης πως πάντα πρέπει να γνωρίζεις κάποιον καλύτερα. Έτσι και όλους μου τους φίλους. Δεν με απασχολεί τι ιθαγένεια και τι εθνικότητα έχει», σημείωσε ο φίλος του Κλαούντιο, Γιώργος Κοτσιφός, ο οποίος φάνηκε να είναι υπέρ του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, ο Αντώνης Καλιγούλης φοιτητής Νομικής τάχθηκε κατά του πλαισίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως σημείωσε τυγχάνει τροποποίησης. «Δεν θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα, να νομιμοποιήσει τους μετανάστες. Η συμφοιτήτρια του Αντώνη Ελένη Αλεξίου, η οποία έχει τελειώσει Γερμανικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη, έχει έρθει σε επαφή με μετανάστες και σημείωσε πως είναι πολύ άσχημο να συμπεριφερόμαστε ρατσιστικά και να περιθωριοποιούμε αυτά τα άτομα. Εξήγησε δε, πως αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί ως λαός έχουμε κόμπλεξ κατωτερότητας και προσπαθούμε να μειώσουμε ό,τι και να εξυψωθούμε εμείς.

Αντώνης και Ελένη

Παλαιότερα, δήλωνε φανατικός αντιρατσιστής, αλλά κάποια γεγονότα όμως, τον έκαναν να δει τα πράγματα με άλλο μάτι. Ο Ευθύμιος Δινάλης, σημείωσε πως βαρέθηκε να ακούει τους μετανάστες να κατηγορούν το σύστημα της Ελλάδας και να παραπονιούνται πως δεν έχουν δουλειά. «Αναρωτιέμαι γιατί δεν πηγαίνουν στη χώρα τους, που τα πράγματα είναι καλύτερα», είπε με ειρωνικό ύφος ο Ευθύμης. Τάχθηκε δε, ανοιχτά, κατά του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως τόνισε σε λίγα χρόνια οι μετανάστες θα ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και ειδικά στη Θεσσαλονίκη «θα γίνουμε 60% μετανάστες και 40% Έλληνες.