Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ενα σχολειο για τα παιδια στην Καμπουλ από τη Χριστιανικη Αδελφοτητα Νεων Θεσσαλονικης (ΧΑΝΘ)

Οι συνθήκες ζωής, δραματικές από μόνες τους, επιβαρύνονται από τη χέρσα, όλο πέτρα γη, και τους σεισμούς. Η φτώχεια και η πείνα θερίζουν. Ακόμη πιο δύσκολος είναι ο χειμώνας, με θερμοκρασίες στέπας, όταν μάλιστα δεν επαρκεί ο κατάλληλος ρουχισμός. Ανύπαρκτες είναι ακόμα και οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις σχολείων. Εδώ και τρεις δεκαετίες μαίνεται ένας πόλεμος, που κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο γίνεται. Η ζοφερή αυτή εικόνα, που επικρατεί στην Καμπούλ και την οποία απέδωσαν, με τον γλαφυρό αυτό τρόπο, οι άνδρες του Ελληνικού Τάγματος που εδρεύει- για ειρηνικούς σκοπούς- στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ευαισθητοποίησε τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ).

«Στη ΧΑΝ πιστεύουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο καλύτερο, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δυστυχίας, φτώχειας, φόβου, χωρίς οργανωμένη κοινωνική πρόνοια. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε προσπάθειες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών, σεβόμενοι την αρχή των ίσων ευκαιριών για την ανάπτυξη των ικανοτήτων, για να γίνει το κάθε παιδί χρήσιμο μέλος στην κοινωνία», τονίζει, ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ, Χρήστος Τριγωνάς.
Και συνεχίζει:«Από δημοσιεύματα στον Τύπο μάθαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνδρες του Ελληνικού Τάγματος να συνδράμουν το Σχολείο Κωφών, με 280 παιδιά χωρίς ακοή και ομιλία. Το Τάγμα προσφέρει τρόφιμα, γραφική ύλη, ρουχισμό και τακτικά φιλοξενεί ορισμένα παιδιά για φαγητό. Αυτή η εικόνα δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Έτσι, πήραμε την απόφαση και πριν από δύο μήνες ήρθαμε σε επαφή με τους αξιωματικούς του Ελληνικού Τάγματος».Συγκινητικές είναι και οι αφηγήσεις του Συνταγματάρχη Συρμόπουλου και του αξιωματικού Νάρη, από το Ελληνικό Τάγμα της Καμπούλ, τούς οποίους προσκάλεσε η ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. «Το ελληνικό φιλότιμο και η ευαισθησία της καρδιάς, δεν υπολογίζει εκρήξεις βομβών, ελεύθερους σκοπευτές. Η παραμονή των Ελλήνων είναι για τέσσερις μήνες, οπότε αντικαθίστανται από άλλους, αλλά πάντα με κίνδυνο και φόβο μήπως κάποιος είναι το επόμενο θύμα των εκδηλώσεων μίσους. Οι προφυλάξεις (που λαμβάνουν) τεράστιες και αποφεύγουν εξόδους από τη μονάδα. Στρατιώτες από άλλες χώρες πάνε για να προσφέρουν βοήθεια, με πλήρη στρατιωτική εξάρτηση. Αντιλαμβάνεται κανείς τα συναισθήματα που κυριαρχούν και η καχυποψία που εκείνη τη στιγμή βασιλεύει. Οι δικοί μας, για τον ίδιο σκοπό, αφήνουν έξω στο θωρακισμένο αυτοκίνητο τον εξοπλισμό τους», μας λέει ο κ. Τριγωνάς.Ακολούθησε η πρώτη προσπάθεια της ΧΑΝΘ να συνδράμει τα παιδιά του Σχολείου Κωφών στην Καμπούλ. Αποστάλθηκαν, σε πρώτη φάση, πέντε παλέτες με διάφορα είδη, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, είδη καθαριότητας, σχολικά, που πρόσφεραν το προσωπικό, σύμβουλοι, εταιρείες, εκκλησίες κ.ά.«Αυτά βέβαια δίνουν μια ανακούφιση προσωρινή, αλλά δεν λύνουν προβλήματα», σημειώνει ο κ. Τριγωνάς. «Έτσι- συνεχίζει- σκεφτήκαμε να βάλουμε υψηλότερους στόχους, να προωθήσουμε το θέμα της μόρφωσης αυτών των παιδιών και να χτίσουμε ένα σχολείο για τα παιδιά της Καμπούλ. Ελπίζουμε, μέχρι το καλοκαίρι να ευοδωθεί η προσπάθειά μας για την κατασκευή σχολικού κτιρίου, 15 - 20 αιθουσών διδασκαλίας, στην Καμπούλ, που θα στεγάσει πάνω από 2.000 μαθητές του δημοτικού, καθώς και η αγορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την εκπαίδευση των 280 Αφγανών μαθητών του Σχολείου Κωφών».
Για τον σκοπό, αυτό η ΧΑΝΘ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση συμπολιτών και των μελών της, ευελπιστώντας στην έμπρακτη συμπαράσταση ατόμων και φορέων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη διάρκεια ενημερωτικού διημέρου, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, με προβολές βίντεο και έκθεση φωτογραφιών-ντοκουμέντο από τη ζωή των μαθητών στην Καμπούλ και κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρέτησαν εκεί. «Στόχος μας είναι, πρωτίστως, να καλλιεργήσουμε σε όλα τα παιδιά μας την αγάπη και ευαισθησία για προσφορά σε αυτή τη δυστυχία, οπότε δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο και μια κοινωνία περισσότερο ανθρώπινη», καταλήγει ο κ. Τριγωνάς. Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τάγμα Στρατού στην Καμπούλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠE