Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Θεσσαλοι ορειβατες ξεκινουν για τα Ιμαλαια

Μια νέα ελληνική ορειβατική αποστολή ξεκινά, στις 26 Μαρτίου 2010, με προορισμό τα Ιμαλάια στη χώρα του Νεπάλ. Σκοπός της αποστολής είναι, νέοι ορειβάτες από τη Θεσσαλία να βρεθούν στη μεγαλύτερη και ψηλότερη οροσειρά του πλανήτη και να αναρριχηθούν στην κορυφή Island Peak, στα 6.189 μέτρα υψόμετρο.

Η ομάδα αποτελείται από 4 άνδρες και 2 γυναίκες ορειβάτες, με σχετική εμπειρία σε ανάλογες αναβάσεις. Επικεφαλής και συντονιστής της όλης προσπάθειας είναι ο Νίκος Μαγγίτσης (ΕΟΣ Βόλου), ο οποίος κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ και τα 8848 μέτρα, τον Μάιο του 2004.


Τα μέλη της ομάδας, όπως αναφέρει ο Νίκος Μαγγίτσης, βρίσκονται ήδη σε περίοδο κορύφωσης της προετοιμασίας τους από τον περασμένο Δεκέμβριο και αυτή ολοκληρώνεται στις 14 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει μια εβδομάδα ξεκούρασης και η αποστολή θα ξεκινήσει από την Αγριά Μαγνησίας, στις 26 Μαρτίου, με προορισμό την πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Εκεί, οι Έλληνες ορειβάτες θα παραμείνουν μόλις μια ημέρα για τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις σχετικές άδειες ανάβασης.
Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας θα πετάξουν βορειοανατολικά στο μικρό χωριό Lukla και σε υψόμετρο 2.780 μέτρα. Από εκεί θα ακολουθήσει πεζοπορική πρόσβαση 6 ημερών μέχρι την κατασκήνωση βάσης (base camp) του βουνού, που θα στηθεί στα 5.200 μέτρα υψόμετρο.
Το τελικό στάδιο ανάβασης περιλαμβάνει την ανάβαση στην ψηλή κατασκήνωση (high camp) και στα 5.600 μέτρα και από εκεί στην κορυφή και στα 6.189 μέτρα υψόμετρο.
Η επιστροφή στη βάση του βουνού θα γίνει από την ίδια διαδρομή και στη συνέχεια στην πρωτεύουσα του Νεπάλ. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην χώρα μας, στις 11 Απριλίου.

Μια ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια και πάνω από τα 6.000 μέτρα αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μαγγίτση, πρόκληση και υψηλό στόχο. Οι τεχνικές δυσκολίες της διαδρομής (ειδικά στα τελευταία μέτρα, πριν από την κορφή) σε συνάρτηση με το μεγάλο υψόμετρο που βρίσκεται η κορυφή Island Peak (6.189 μέτρα), συντελούν σε μια πλήρη και αξιόλογη ανάβαση στα Ιμαλάια.
Παρ' όλα αυτά, οι Βολιώτες ορειβάτες έχουν τις ικανότητες, τις δυνατότητες και την εμπειρία να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής και να εκπληρώσουν το στόχο τους.
Τα μέλη της ομάδας είναι οι:
Γιώργος Ράιος: Ο Γιώργος είναι 20 ετών μένει στην Αγριά Μαγνησίας και είναι μέλος του ΕΟΣ Βόλου. Έχει λάβει μέρος σε 3 διεθνείς ορειβατικές αποστολές και το 2008 ανέβηκε στο Aconcagua στην Αργεντινή στα 6.962 μέτρα.

Αποστολία Κοντογιάννη: Η Όλια είναι 22 ετών, μένει στο Βόλο και είναι μέλος του ΕΟΣ Βόλου. Έχει λάβει μέρος σε 4 διεθνείς ορειβατικές και το 2008 ανέβηκε στο Aconcagua στην Αργεντινή, στα 6.962 μέτρα.

Λάμπρος Τσιμπίδας: Ο Λάμπρος είναι 45 ετών μένει και αθλείται στη Νίκαια Λάρισας και έχει στο ενεργητικό του 5 διεθνείς ορειβατικές αποστολές στα Ιμαλάια, στο Aconcagua, Kilimanjaro και στις Άλπεις.

Συνοδή Αθανασίου: Η Σόνια είναι 30 ετών, είναι γυμνάστρια, μέλος του ΕΟΣ Βόλου και ασχολείται με το αθλητισμό 12 χρόνια. Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει αναβάσεις στις Άλπεις, στον Μαροκινό Άτλαντα ενώ το 2008 ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο και στα 5.682 μέτρα.

Κώστας Τσαντός: Ο Κώστας είναι 36 ετών, μένει στο Βόλο και είναι αθλητής του ομίλου "ΑΘΛΟΣ" Αγριάς. Είναι δρομέας ορεινού τρεξίματος και το 2009 έφτασε στο Toubkal στα 4.167 μέτρα, στον Μαροκινό Άτλαντα.

Λεωνίδας Πετρίδης: Ο Λεωνίδας είναι 37 ετών, γυμναστής, ασχολείται με τον αθλητισμό περισσότερα από 20 χρόνια είναι και αθλητής ορεινού τρεξίματος. Έχει μεγάλο και σημαντικό προπονητικό υπόβαθρο και στο χώρο του βουνού είναι σχετικά νεόφερτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ