Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Παιξε και εσυ "Buzz"

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθένας από εμάς, παρακολουθώντας κάποιο τηλεπαιχνίδι στην τηλεόραση έχει φανταστεί τον εαυτό του να είναι στη θέση του διαγωνιζόμενου. Την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κανείς αυτό το όνειρο, τη δίνει το βιντεοπαιχνίδι «Buzz! Παγκόσμιο Quiz».
Από δύο έως και οχτώ παίκτες δοκιμάζουν τις γνώσεις τους, με τον κίνδυνο να βρεθούν μέσα σε μία τεράστια λίμνη γεμάτη με πράσινη γλίτσα, η να φάνε μία τούρτα στο πρόσωπο. 
Η σειρά παιχνιδιών Buzz που ζωντανεύει στα Ελληνικά μέσα από την κονσόλα Playstasion 3 δεν είναι καινούργια για τη Sony. Για την ακρίβεια, η σταδιοδρομία της ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια στο PlayStation 2, γνώρισε αρκετές εκφάνσεις (παιδικές που αναφέραμε πιο πριν και άλλες) και στη συνέχεια πέρασε στο PSP και στο PlayStation 3. Όταν είχαμε δει το Quiz TV, την πρώτη προσθήκη της σειράς στο PS3, είχαμε κάνει τη σκέψη ότι ένας τέτοιος τίτλος θα κέρδιζε τις εντυπώσεις αν τον απολαμβάναμε στη γλώσσα μας και φαίνεται ότι δεν ήμασταν οι μοναδικοί που κάναμε αυτή τη σκέψη. Έτσι, για τη νεότερη έκδοση της σειράς, ο γνωστός παρουσιαστής Buzz μιλά άπταιστα ελληνικά.Ταχύτητα και γνώσεις: Το Buzz! Παγκόσμιο Quiz, αλλά και τα περισσότερα από τα παιχνίδια της εν λόγω σειράς, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερo από μια ηλεκτρονική έκδοση των γνωστών τηλεπαιχνιδιών γνώσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας παρουσιαστής –σε αυτήν την περίπτωση, ο Buzz-, ένα «τηλεοπτικό» στούντιο, κοινό και…χιλιάδες ερωτήσεις για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου.

Το Buzz! Παγκόσμιο Quiz που όπως αναφέραμε και παραπάνω υποστηρίζει «μάχες» για μέχρι και οκτώ άτομα, γεγονός που το καθιστά αυτομάτως μια από τις πλέον ιδανικές προτάσεις για τις κρύες βραδιές το Χειμώνα αλλά αυτές που έρχονται. Αλλά πως λειτουργεί το παιχνίδι; Η ιδέα είναι απλούστατη και εξίσου απλή είναι και η υλοποίησή της. Το παιχνίδι ξεκινά με τον κάθε παίκτη να διαλέγει ένα χαρακτήρα, αλλά και το όνομά του (υπάρχει μια τεράστια βάση δεδομένων με ονόματα που, μάλιστα, προσφωνούνται). Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες μεταφέρονται σε ένα εικονικό τηλεοπτικό στούντιο και ξεκινά ένας αγώνας ταχύτητας και γνώσεων. Το βασικότερο «εργαλείο» στο Buzz! Παγκόσμιο Quiz, αλλά και σε κάθε άλλο παιχνίδι της σειράς, είναι τα χειριστήρια που είναι γνωστά ως «Buzzers».
Εδώ έχουμε να κάνουμε με πλαστικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα φωτιζόμενο, κυκλικό μεγάλο κουμπί και τέσσερα ακόμα που διαχωρίζονται χρωματικά. Ανάλογα με τη φύση της ερώτησης, ο παίκτης καλείται είτε να πατήσει το κουμπί Buzz (συνήθως σε ερωτήσεις ταχύτητας), είτε ένα από τα χρωματικά κουμπιά (σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής). Σε κάθε περίπτωση, τα χειριστήρια είναι λειτουργικά, καλοσχεδιασμένα και εργονομικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι Παγκόσμιο Quiz συνοδεύεται από νέες ασύρματες εκδόσεις αυτών των χειριστηρίων, οι οποίες λειτουργούν με δύο μπαταρίες τύπου ΑΑ έκαστο.

Ντου γιου σπικ γκρικ;

Το βασικότερο χαρακτηριστικό ενός παιχνιδιού γνώσεων είναι, φυσικά, οι ερωτήσεις του. Και ευτυχώς, εδώ το Παγκόσμιο Quiz διαπρέπει. Και διαπρέπει όχι γιατί ο αριθμός των ερωτήσεων είναι πραγματικά τεράστιος, αλλά διότι, αντί μιας απλής μετάφρασης, η Sony Hellas φρόντισε να εισάγει εντός του τίτλου θέματα που έχουν άμεση σχέση με της καθημερινότητα του Έλληνα. Οι ερωτήσεις σχετικά με διασημότητες, καλλιτέχνες, τηλεοπτικές σειρές, αθλητές και ταινίες «ελληνικής φύσεως» είναι εκατοντάδες, ενώ άλλες ερωτήσεις γενικού περιεχόμενου ποτέ δεν αγγίζουν τη σφαίρα του εξωπραγματικού, που μόνο κάποιος που έχει ζήσει στο εξωτερικό, θα μπορούσε να απαντήσει. Αυτό σημαίνει ότι ερωτήσεις και θέματα που μόνος ένας Βρετανός, ένας Αμερικάνος ή ένας Γάλλος θα γνώριζε, στην ελληνική έκδοση του τίτλου δεν υπάρχουν.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού είναι απλή. Υπάρχουν ερωτήσεις από πολλές και διαφορετικές κατηγορίες (μουσική, κινηματογράφο, αθλητισμό, τέχνες κ.λπ.) με κάποιες από αυτές να είναι πραγματικά απλές και κάποιες άλλες να αγγίζουν το φάσμα της εξειδικευμένης εγκυκλοπαιδικής γνώσης.