Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Βρεθηκαν γονιδια που βοηθανε να εντοπιστει ποιος καπνιστης θα παθει τελικα καρκινο των πνευμόνων

Αμερικανοί ερευνητές, χρησιμοποιώντας γενετικές τεχνικές, ανακάλυψαν μια μέθοδο να εντοπίζουν εκείνους τους καπνιστές, που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων. Οι επιστήμονες βρήκαν μια ομάδα γονιδίων που είναι ιδιαίτερα ενεργά στους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, ακόμα και σε υγιή ιστό, πράγμα που ίσως επιτρέψει, όπως είπαν, να ανιχνεύονται έγκαιρα στο μέλλον οι καπνιστές, που τελικά θα αναπτύξουν καρκινικό όγκο.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βοστώνης και της Γιούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας, κ. Άβρουμ Σπίρα, της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία τους στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνά τους μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική δράση που θα αποτρέπει την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς και σε πιο προσωποποιημένες θεραπείες, ανάλογα με το προφίλ κάθε ασθενούς.
 Το 90% των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων, που σκοτώνει γύρω στα 1,2 εκατ. άτομα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, προκαλείται από το κάπνισμα. Αν και τουλάχιστον το 10% των καπνιστών τελικά αναπτύσσουν καρκίνο των πνευμόνων κάποια στιγμή στη ζωή τους (συχνά όμως πεθαίνουν από άλλες αιτίες, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό), δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μέθοδοι για να εντοπίσουν ποιοι από τους καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο. Συνήθως, λόγω της έλλειψης ξεκάθαρων συμπτωμάτων, η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονος γίνεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν πια η θεραπεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική.
Οι ερευνητές, με τη νέα μέθοδό τους, θεωρούν ότι βρήκαν ένα βιοδείκτη, με βάση την ενεργοποίηση (έκφραση) συγκεκριμένων γονιδίων, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αξιολόγηση του κινδύνου που αντιμετωπίζει κάθε καπνιστής.
Σύμφωνα με τον Σπίρα, ακόμα και σε φυσιολογικά ή προκαρκινικά κύτταρα, είναι δυνατό το γενετικό τεστ να εντοπίσει την ενεργοποίηση γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί τελικά ο καρκίνος. Το κύριο γονίδιο είναι το ΡΙ3Κ, το οποίο εντοπίζεται στην τραχεία και με τη σειρά του επηρεάζει άλλα γονίδια.
Ο Σπίρα ήδη συνεργάζεται με την εταιρία Allegro Diagnostics της Βοστώνης σε μια σειρά από κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου σε 60 άτομα.