Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η China Town δεν απεργει ποτε


Μπορεί την Τετάρτη που μας πέρασε η χώρα να έβαλε λουκέτο, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπάρχει όμως μια συνοικία στη Θεσσαλονίκη, η China Town, που αν και ζει μια βαθιά κρίση, παρέμεινε ανοιχτή, γιατί όπως μας είπε και ένα Κινέζος μαγαζάτορας, «το ταξίδι στην Ελλάδα, δεν είναι μετ’ επιστροφής».

Ήρθαν για να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο και δεν εγκαταλείπουν το παιχνίδι. Θεωρούν τις απεργίες χάσιμο χρόνου, αλλά και χρημάτων, γι’ αυτό και την Τετάρτη παρέμειναν στα μαγαζάκια τους, ελπίζοντας πως οι χονδρέμποροι θα τους τιμήσουν. Η οικονομική κατάσταση στο δικό τους μαχαλά ακολουθεί καθοδική πορεία. «Μέρα με τη μέρα πάμε από το κακό στο χειρότερο», μας είπε χαρακτηριστικά η Ελίν Γκλι, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην οδό Αισώπου.

27 μεταναστες στο δρομο

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν τη Δευτέρα 1η Μαρτίου περίπου 27 μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Θεσσαλονίκης, καθώς το υπουργείο Υγείας που είχε δεσμευθεί πριν ακριβώς ένα μήνα για την εξεύρεση χρηματοδότησης, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του.

Την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων έχει η μη Κυβερνητική Οργάνωση “Κοινωνική Αλληλεγγύη”, η οποία αποφάσισε να κλείσει το Κέντρο την 1η Φεβρουαρίου, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το υπουργείο Υγείας, έδωσε παράταση ενός μήνα, τα χρήματα δε βρέθηκαν και η “Κοινωνική Αλληλεγγύη” αποφάσισε να σταματήσει από τη Δευτέρα την παροχή σίτισης και θέρμανσης. Οι μετανάστες καλούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο και να ψάξουν να εξασφαλίσουν στέγη, ενώ τους προσφέρονται 120 ευρώ κάθε μήνα στον καθένα για διάστημα τριών μηνών.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Πινακιδες του θανατου

Συνεργασία δήμων και διαφημιστικών εταιριών για το στήσιμο των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην περιφερειακή οδό, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αγίου Παύλου Χρήστος Μάτης, την ώρα που ειδικοί και πολιτικοί τονίζουν πως οι διαφημιστικές πινακίδες είναι «σκοτώστρες» και ευθύνονται για το 12% των τροχαίων ατυχημάτων. Οι ιθύνοντες πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, προφασιζόμενοι υπέρογκο κόστος για τη μετακίνηση αυτών των πινακίδων.

Ο δήμος Αγίου Παύλου έχει παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στη δικαιοδοσία του και είναι όλες παράνομες. Ο Χρήστος Μάτης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα πρόστιμα που έμπαιναν δεν εισπράττονταν ποτέ και ο ίδιος ο δήμος έκανε συμφωνίες με τις διαφημιστικές εταιρίες να βάζουν πινακίδες. «Όταν ο δήμος ξέρει ότι η πινακίδα είναι εκεί παράνομη και τη βάζει αυτό δεν πρέπει να βαραίνει το δήμο, αλλά αυτόν που βάζει την υπογραφή του, το δήμαρχο. Να προσωποποιηθεί η ευθύνη και να φύγει από το θεσμό. Δεν μπορεί να πληρώνει ο δήμος επειδή ο δήμαρχος θέλει να βάζει την υπογραφή του», σημείωσε.

"Μαυρο" στον μαυροπινακα: Διαδραστικοι πινακες στην εκπαιδευση

Ηλεκτρονικός πίνακας και ηλεκτρονικός υπολογιστής σε τάξη δημοτικού σχολείου; Ναι! Η τεχνολογία που φάνταζε μέχρι σήμερα "εχθρός" του μαθήματος και του σχολείου, επιχειρεί να γίνει σύμμαχος και αρωγός του. Με τη βοήθεια ενός προτζέκτορα και ενός λάπτοπ, που υπάρχουν σταθερά στην τάξη, τα παιδιά αντιμετωπίζουν την "παραδοσιακή παράδοση" του μαθήματος σαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν στους υπολογιστές.

Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία οθόνη που λειτουργεί με την αφή. Τοποθετείται στη θέση του παραδοσιακού κλασικού πράσινου, συνδέεται με φορητό υπολογιστή και προτζέκτορα και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράφουν σημειώσεις, περιλήψεις και να τις προβάλλουν στον πίνακα, έχοντας τη δυνατότητα προβολής φωτογραφιών αλλά και βίντεο, αφού στο πλάι υπάρχουν και ηχεία, καθώς και τη δυνατότητα επίλυσης ασκήσεων.


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Στο μουσειο της Δρεσδης στη Φλωρινα η αγχονη του μαεστρου Θωμαιδη

Εννέα Αυγούστου του 1943. Η γερμανική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη εξοργίζεται από τον θάνατο Γερμανού αξιωματικού σε ενέδρα αντιστασιακής ομάδας εναντίον γερμανικού αποσπάσματος, στο δημόσιο δρόμο Φλώρινας-Κλαδοράχης. Διατάσσει αντίποινα κατά του ελληνικού πληθυσμού και ζητεί, αρχικά, τον απαγχονισμό 15 Ελλήνων πολιτών και την αύξηση του αριθμού τους σε πενήντα, στην περίπτωση μη απελευθέρωσης δύο Γερμανών αιχμαλώτων.

Η συνέχεια είναι σκληρή. Γερμανικό απόσπασμα συλλαμβάνει όποιον βρει μπροστά του, στους δρόμους της Κλαδοράχης. Πρώτος ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο μαέστρος της χορωδίας του Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης» Θεόδωρος Θωμαϊδης, γνωστός για τη δράση του Συλλόγου υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Δίπλα του, οδηγούνται στην αγχόνη ο παπάς του χωριού Σκοπιά, ένας ξυλοκόπος, δύο μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας και άλλοι δέκα άνθρωποι. Τα πτώματά τους διατηρούνται για τρεις μέρες στην τοποθεσία του απαγχονισμού, για παραδειγματισμό. Ακολουθεί η απελευθέρωση των δύο Γερμανών αιχμαλώτων και έτσι γλιτώνουν την αγχόνη ακόμη 35 πολίτες.

Μπορει η προσευχη να νικησει το αγχος μας;

Η προσευχή αποτελεί τον πιο κοινό τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων με το Θεό. Όλοι μας, σε κάποια στιγμή της ζωή μας, αισθανθήκαμε την ανάγκη να προσευχηθούμε, είτε φωναχτά είτε σιωπηλά μέσα μας, ζητώντας τη βοήθεια κάποιας υπερβατικής οντότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ξέφευγαν από τον έλεγχό μας. Οι ασθένειες αποτελούν την πιο ακραία κατάσταση στην οποία όλοι νιώθουμε ευάλωτοι, αδύναμοι και συχνά αβοήθητοι. Στις περιπτώσεις αυτές η προσευχή φαίνεται ότι μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην επίσπευση της διαδικασίας ανάρρωσης από ασθένειες και εγχειρήσεις, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην πρόληψη μίας σειράς παθήσεων, κυρίως ψυχοσωματικής, αλλά όχι μόνο, φύσεως.
Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η προσευχή σχετίζεται με κάποιο γενετικά κληρονομημένο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, που του παρέχει τη δυνατότητα αυτοθεραπείας. 

Μπες στο μαγικο κοσμο των online games

Για όσους παίζουν για πρώτη φορά online games, θα αναφέρουμε συνοπτικά προς ενημέρωσή τους τα εξής. Τα MMORPG είναι διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων στα οποία πληρώνετε κατά κύριο λόγο κάθε μήνα μια συνδρομή της τάξης των 10-14 ευρώ για να μπορείτε να παίξετε. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για την συντήρηση των servers, τις διάφορες διορθώσεις που μπορεί να γίνουν στο παιχνίδι και την ασφάλεια του λογαριασμού σας.
Ο τρόπος παιξίματος τους και γενικότερα η νοοτροπία τους είναι απλή. Διαλέγετε τον παίκτη σας ανάμεσα σε διάφορα είδη από φυλές, τον φτιάχνετε σύμφωνα με το προσωπικό σας στιλ και γούστο και ύστερα προσπαθείτε να τον ανεβάσετε level μέσα από τα διάφορα quests που θα σας δίνει το εκάστοτε παιχνίδι με σκοπό όχι μόνο να ανέβετε γρήγορα όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού αλλά και να βγάλετε χρήματα ώστε να μπορείτε να αγοράσετε πράγματα απαραίτητα για τον παίκτη σας αλλά και στολές καλύτερες από αυτές που ήδη θα φοράτε.
Σε αρκετά παιχνίδια συμπεριλαμβανομένου και του ΑΙΟΝ ανεβαίνετε level ακόμα και αν κάνετε PvP με άλλους παίκτες.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σουπερ βαζελογιαγια ετων 84 !

Δεν είναι ούτε η Θεοπούλα του «Παρά πέντε» ούτε και η Θεσσαλονικιά Χάιδω, που τα κάνει θρύψαλα όταν παίζει ο Ηρακλής στο Καυταντζόγλειο. Είναι κάτι ανάμεσα και το όνομα αυτής… Σπυριδούλα Αντωνοπούλου!

Μια σούπερ βαζελογιαγιά ετών 84! Η γιαγιά Σπυριδούλα, είναι μια ξεχωριστή αγρότισσα από το Μεσολόγγι. Έχει καταφέρει να κάνει όλη την πόλη να παρα-μιλά γι’ αυτήν και να θαυμάζει την τσαχπινιά και την σπιρτάδα που την διακατέχει. Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου την έχουν για βασίλισσά τους. Τι είναι αυτό που τη διακρίνει; 

Παρά την ηλικία της, συμβαδίζει με την τελευταία λέξη της μόδας και της τεχνολογίας και θα μπορούσε άνετα να κουβεντιάσει σε μια γλώσσα… προχωρημένη ακόμη και με ένα 15χρονο! Δηλώνει φανατική υποστηρίκτρια του Παναθηναϊκού και θαυμάστρια του μικρού Σωτήρη Νίνη. Αν της δινόταν η ευκαιρία θα ήθελε να πήγαιναν για ένα καφέ και να συζητούσαν στα ίσα, για την πορεία των πρασίνων. Τα σαββατοκύριακα γι’ αυτήν είναι μέρες αφιερωμένες στην ομάδα. Κλείνεται στο σπίτι, ντύνεται στα πράσινα και βλέπει τον αγώνα. Όσον αφορά τις καθημερινές; Πολύ απλές συνήθειες ντύνουν τη ζωή της… Βάζει τέρμα τα κλαρίνα στο cd-player και χορεύει μόνη της, ενώ κάνει διάλειμμα, βγάζοντας φωτογραφίες από το touch screen κινητό της.

Ως γνήσια Μεσολογγίτισσα αγρότισσα παράγει τις καλύτερες γίγας- ντομάτες

Η γιαγιά- φαινόμενο, όμως δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά! Ένα άτομο που σέβεται την τεχνολογία και την εξέλιξη δε θα μπορούσε να μην είχε σελίδα στο facebook. Δημιουργός αυτής, η αγαπημένη της εγγονή, η 24χρονη Ρούλα Αντωνοπούλου, η οποία δηλώνει ξετρελαμένη με τη συμπεριφορά της γιαγιάς της. «Η ζωή είναι τόσο σύντομη για να καλουπωνόμαστε σε στερεότυπα. Η γιαγιά μου έχει πιάσει το νόημα της ζωής και τη χαίρεται με κάθε τρόπο», μας εξομολογήθηκε η Ρούλα.
Η γιαγιά Σπυριδούλα, έχει τέσσερα παιδιά τα οποία ζουν στην Αθήνα και ενίοτε κατεβαίνει και τα επισκέπτεται. Η επόμενη επίσκεψη της γιαγιάς στην πρωτεύουσα, θα συνοδευτεί φυσικά με ένα δυναμικό παρόν στις κερκίδες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το βράδυ στο Αθηνών Αρένα, αγκαλιά με την αγαπημένη της τραγουδίστρια Άννα Βίσση. Με μία προϋπόθεση όμως, την οποία έβαλε ως «δόλωμα-κίνητρο»,  η εγγονή της… Αν η σελίδα της γιαγιάς Σπυριδούλας στο facebook, ξεπεράσει τα 500 μέλη! Πάντως μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 225 υποστηρικτές και φαίνεται πως ο σκοπός θα επιτευχθεί… Να σε χαιρόμαστε γιαγιά Σπυριδούλα!


Η "νευροβιολογια της δυστυχιας": Η φτωχεια στα παιδικα χρονια επιδρα καθοριστικα στη ζωη του ενηλικου

Αν ένα παιδί μεγαλώσει μέσα στη φτώχεια, το γεγονός αυτό μπορεί να διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη νευροβιολογία του, επηρεάζοντας καθοριστικά τη συμπεριφορά του, την υγεία του και την πορεία του αργότερα στη ζωή ως ενήλικος, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, υπό τον Τόμας Μπόις, όπως ανέφεραν στη σχετική παρουσίαση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια "βιολογία της δυστυχίας" στους ενήλικους εκείνους που έζησαν φτωχικά παιδικά χρόνια, ιδίως πριν την ηλικία των πέντε ετών.

Ενας μεσημεριανος υπνακος καθαριζει το μυαλο και βελτιωνει την ικανοτητα μαθησης

Μην νιώθετε ενοχές, αν θέλετε να κοιμηθείτε λιγάκι το μεσημέρι. Ένας υπνάκος μέσα στην μέρα δεν διώχνει απλώς την κούραση, αλλά βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα του εγκεφάλου να απορροφά νέες πληροφορίες και να θυμάται, βοηθώντας έτσι τον άνθρωπο να μαθαίνει νέα πράγματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι εθελοντές που κοιμήθηκαν μιάμιση ώρα μετά το μεσημέρι (από τις 2 μ.μ. έως τις 3.30 μ.μ. κατά μέσο όρο), είχαν καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ που ακολούθησαν (στις 6 μ.μ.), σε σχέση με όσους δεν είχαν πάρει έναν υπνάκο. Μέχρι τώρα είχαν γίνει διάφορες μελέτες σχετικές με την "επιστήμη του ύπνου", αλλά δεν υπήρχε οριστικό συμπέρασμα για τα οφέλη που έχει ο εμβόλιμος υπνάκος (ή "σιέστα"). 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ενα σχολειο για τα παιδια στην Καμπουλ από τη Χριστιανικη Αδελφοτητα Νεων Θεσσαλονικης (ΧΑΝΘ)

Οι συνθήκες ζωής, δραματικές από μόνες τους, επιβαρύνονται από τη χέρσα, όλο πέτρα γη, και τους σεισμούς. Η φτώχεια και η πείνα θερίζουν. Ακόμη πιο δύσκολος είναι ο χειμώνας, με θερμοκρασίες στέπας, όταν μάλιστα δεν επαρκεί ο κατάλληλος ρουχισμός. Ανύπαρκτες είναι ακόμα και οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις σχολείων. Εδώ και τρεις δεκαετίες μαίνεται ένας πόλεμος, που κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο γίνεται. Η ζοφερή αυτή εικόνα, που επικρατεί στην Καμπούλ και την οποία απέδωσαν, με τον γλαφυρό αυτό τρόπο, οι άνδρες του Ελληνικού Τάγματος που εδρεύει- για ειρηνικούς σκοπούς- στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ευαισθητοποίησε τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ).

«Στη ΧΑΝ πιστεύουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο καλύτερο, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δυστυχίας, φτώχειας, φόβου, χωρίς οργανωμένη κοινωνική πρόνοια. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε προσπάθειες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών, σεβόμενοι την αρχή των ίσων ευκαιριών για την ανάπτυξη των ικανοτήτων, για να γίνει το κάθε παιδί χρήσιμο μέλος στην κοινωνία», τονίζει, ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ, Χρήστος Τριγωνάς.

Στα αδυτα του μετρο

Βρεθήκαμε στο σταθμό αποκατάστασης ΤBM, εκεί όπου υπάγονται τα εργοτάξια του μετρό από την Αγίας Σοφίας μέχρι το Πανεπιστήμιο. Κατεβήκαμε, στα… υπόγεια και φτάσαμε τα 32 μέτρα κάτω από τη γη. Εκεί γνωρίσαμε από κοντά τους δύο μετροπόντικες, το Γιωρίκα και τον Κωστίκα και φανταστήκαμε πως θα είναι η ζωή μας μ’ αυτούς, το 2014, χρονολογία, που λέγεται τουλάχιστον πως θα δοθεί το μετρό.

Η επιβλέπουσα στα εργοτάξια μετρό Αγίας Σοφίας- Πανεπιστήμιο, Νίκη Κωσταγιόλα, επισήμανε πως το συγκεκριμένο φρεάτιο χρησιμοποιείται για την μετεγκατάσταση των 2 μηχανημάτων επισκοπής. «Αυτή τη στιγμή γίνεται η συντήρηση τους και θα χρησιμοποιείται για την εκσκαφή και για την ένωση των σηράγγων. Αποτελείται στην κατασκευή από περιμετρικά τοιχία που είναι ουσιαστικά διαφραγματικοί τοίχοι και κάτω από την πλάκα οροφής έχουν κατασκευαστεί 4 άλλα επίπεδα. Το τελευταίο επίπεδο είναι σε βάθος 32 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους».

Ριξτε τα “γκετο”!

Ημεδαποί και αλλοδαποί Θεσσαλονικείς τοποθετούνται όσον αφορά το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αλλοδαποί που βιώνουν καθημερινά το ρατσισμό επικροτούν το νομοσχέδιο, αλλά σκέφτονται και το τσουχτερό οικονομικό αντίτιμο και ημεδαποί από την άλλη που εμφανίζονται διστακτικοί για το αν είναι η σωστή στιγμή για μαζική νομιμοποίηση των μεταναστών.

Περίπου 550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, ο Αλέξανδρος, ο Igli και ο Κλαούντιο, που ζουν στη Θεσσαλονίκη και με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ρουξι Ντουμιτρεσκου: Οι πρασινοι φωναζουν τ’ ονομα της με δεος

“Δεν έχει καμία σημασία που γεννήθηκε και ποιοι είναι οι γονείς της. Είναι η αρχηγός των πρασίνων και ως εκ τούτου τη νιώθουν δική τους… Η πατρίδα του αθλητή είναι η ομάδα του και σημαία του είναι τα χρώματα της ομάδας του”!





Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Νεα επιμαχη θεωρια οτι η Σεληνη δημιουργηθηκε απο μια φυσικη πυρηνικη εκρηξη στη Γη


Μια νέα ολλανδική επιστημονική θεωρία, που θυμίζει λιγάκι ταινία επιστημονικής φαντασίας, υποστηρίζει ότι η Σελήνη δεν δημιουργήθηκε, όταν ένα μεγάλο ουράνιο σώμα προσέκρουσε στον πλανήτη μας, σύμφωνα με την κυρίαρχη σήμερα αντίληψη, αλλά από μια φυσική πυρηνική έκρηξη στον μανδύα, δηλαδή στο εσωτερικό της Γης, η οποία εκτόξευσε στο διάστημα έναν τεράστιο πίδακα υλικών από το υπέδαφος του πλανήτη μας.
Το πρόβλημα με την κυρίαρχη θεωρία της πρόσκρουσης είναι ότι, όπως δείχνουν οι προσομοιώσεις σε υπολογιστές, το φεγγάρι θα έπρεπε να αποτελείται κατά 80% από τα υλικά του άγνωστου σώματος που έπεσε στη Γη και μόνο κατά 20% από τα υλικά του πλανήτη μας. Όμως η Σελήνη, σύμφωνα τις αναλογίες ισοτόπων τόσο των ελαφρών (οξυγόνου, πυρίτιου, ποτάσσιου), όσο και των βαρύτερων στοιχείων (χρωμίου, νεοδύμιου κ.α.) που έχουν βρεθεί στους σεληνιακούς βράχους, έχει σχεδόν ταυτόσημη γεωλογική σύνθεση με τη γήινη.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Στα κοκαλα ατομων που πασχουν από δυο σπανιες νοσους αποκαλυφτηκε το "μυστικο" για τη θεραπεια της οστεοπορωσης



Στα κόκαλα ανθρώπων που πάσχουν από δύο σπάνιες νόσους, τη σκληροστέωση και τη νόσο Van Buchen, ανακάλυψαν οι επιστήμονες το "μυστικό" για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.


Η σκληροστέωση περιγράφηκε σε 100 ολλανδικής καταγωγής άτομα (Μπόερς) που ζουν στη Νότια Αφρική, ενώ η νόσος Van Buchen παρατηρήθηκε σε 30 άτομα που ζουν σε ένα ψαροχώρι της Ολλανδίας. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις νόσους έχουν υψηλής ποιότητας οστική μάζα και δεν παθαίνουν κάταγμα ούτε μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. «Η ποιότητα των οστών αυτών των ατόμων οφείλεται σε μετάλλαξη στο γονίδιο sost, το οποίο παράγει την πρωτεΐνη σκληροστεΐνη, η οποία επεμβαίνει στο ρυθμό της οστικής αναδόμησης και ειδικά στην οστική ανάπλαση και δίνει στους οστεοβλάστες την εντολή να σταματήσουν τη δημιουργία οστού.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η πολη μια ζωντανη "γκαλερι"

«Γκράφιτι» και ζωγραφιές στους τοίχους: Τρόπος έκφρασης, αντίδραση προς την κοινωνία, ή… τέχνη; Όλο και περισσότεροι νέοι τα τελευταία χρόνια αποκτούν τη συνήθεια να ζωγραφίζουν στους τοίχους και σε κάθε επίπεδη επιφάνεια που υπάρχει μέσα στην πόλη.

Ο Αλέξανδρος Αδαμίδης, είναι ένα παιδί που τον έχει κερδίσει η τέχνη του δρόμου όπως τη χαρακτηρίζει. «Μακάρι να μπορούσαν όλα τα κτίρια να ήταν γεμάτα ζωγραφιές και συνθήματα, γιατί έτσι αποκτούν ζωή και εκφράζονται», υποστηρίζει ο ίδιος.

Επιβεβαιωθηκε οτι ενας αρχαιος μετεωριτης που επεσε στη Γη, περιεχει πληθωρα οργανικων ουσιων



Γερμανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ένας διαστημικός βράχος, ο οποίος έπεσε στον πλανήτη μας πριν περίπου 40 χρόνια και ο οποίος είναι πιθανότατα παλαιότερος ακόμα και από τον ήλιο μας, περιέχει εκατομμύρια οργανικές ουσίες.

Ο λεγόμενος μετεωρίτης του «Μέρτσισον», που βρέθηκε το 1969 σε μια πόλη της Αυστραλίας με αυτό το όνομα, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ρίξουν φως στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την εποχή που γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα. Η ενδελεχής μελέτη του εξωγήινου βράχου έγινε από ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Σμιτ-Κόπλιν του γερμανικού Ινστιτούτου Οικολογικής Χημείας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Η ιστορια μιας εκατονταχρονης Ελληνιδας που ζει στη Ρουμανια


Έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής κι όμως χαίρει άκρας υγείας- το μόνο από το οποίο πάσχει είναι η βαρηκοΐα- και ζει χωρίς χάπια ή άλλα φάρμακα. Η ελληνικής καταγωγής Μπαλασίτσα Τσελέντε, η οποία ζει στο Βουκουρέστι, έζησε δύο πολέμους, μία επανάσταση, δύο οικονομικές κρίσεις κι όλα αυτά, υπό τρία διαφορετικά καθεστώτα, τέσσερις βασιλείς και εννέα προέδρους!

Η Μπαλασίτσα Τσελέντε ευτύχησε στη ζωή να κάνει δύο παιδιά, που με τη σειρά τους της χάρισαν δύο εγγόνια κι ένα δισέγγονο.
Η 100ντάχρονη είναι πολύ υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή και όπως δήλωσε η κόρη της, η 68χρονη Γκαμπριέλα Χρίσκα, η μητέρα της μιλά ακόμη ελληνικά με την 97χρονη αδελφή της, Λουτσία Ροσανίδου!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Δυο οι λυσεις εναντια στην κριση! Η ερωρευτειτε η πιειτε …

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να ξεχαστείς και να ξεφύγεις από τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας; Μάλλον δύο, σύμφωνα με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σταυρούπολης Ξάνθης και Πλατάνης Έδεσσας. Ή να ερωτευτείς ή να πιεις! Και αυτό, κατάφεραν να το κάνουν πράξη με «όχημα» φυσικά το καρναβάλι. Τα «ερωτευμένα μανιτάρια» και οι «1000 και μία μπύρες», θα δώσουν το δικό τους στίγμα στη φετινή παρέλαση της Ξάνθης και της Έδεσσας αντίστοιχα.
Μετά από 20 χρόνια αποχής, 15 πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Σταυρούπολης κάνουν δυναμική είσοδο στο Καρναβάλι της Ξάνθης.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Γκρεκο Μασκαρα!


Τη δεκαετία του '90, ο Γιάννης Μηλιώκας τραγουδούσε για τον "Γκρεκο Μασκαρά". Σε...άπταιστα Ιταλικά, έλεγε: Τσίρκο, παράγκα, φίρμα γκρέκα/τέμπο, μουργέλα, αγγαρεία γκράντε μαέστρο καλά-μπόρτζο/ράτσα μπαρούφα, ομε-λέτα ιστορία... Και συνέχιζε: Μάτσο αμάκα καπιτάλε/σκάρτο, τανάλια, πολίτσια/φράγκο, ρεζέρβα, φαλιμέντο/περκέ μαντζάρε σοσιαλίσυε κομπανία... Ποιος το περίμενε ότι, κοντά είκοσι χρόνια αργότερα, οι στίχοι αυτού του τραγουδιού θα ακούγονταν τόσο επίκαιροι.

Κάποιοι "μάτσο καπιτάλε" έκαναν...αμάκα το δημόσιο χρήμα, ακολούθησε η "σολιαλίστε κομπανία" που άφησε "φαλιμέντο" επειδή..."ματζάρε".

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Συνεχιζονται τα μικρα "θαυματα" στον δημο Καμπου στην Καρδιτσα


Τα μικρά "θαύματα" στον δήμο Κάμπου δεν έχουν τελειωμό. Μετά τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 20 kW/h το καθένα, που κατασκεύασε ο δήμος, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια την οποία πουλά στη ΔΕΗ, στο τελικό στάδιο εισέρχεται και η κατασκευή ενός αεροδρομίου!
Πρόκειται για μικρό αεροδρόμιο, κατηγορίας D, για το οποίο υπογράφεται, την προσεχή εβδομάδα, η σύμβαση κατασκευής του με τον ανάδοχο εργολάβο. Το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στη Μυρίνη του Δήμου, σε έκταση 158 στρεμμάτων, ενώ προ ημερών δημοπρατήθηκε και η 1η φάση του έργου.

"διαβαστηκε" το γονιδιωμα ανθρωπου που εζησε πριν 4.000 χρoνια και ειχε προβλημα φαλακρας!


Για πρώτη φορά "διαβάστηκε" το γονιδίωμα ανθρώπου που έζησε πριν 4.000 χρόνια και είχε πρόβλημα φαλάκρας! Η ανάλυση του DNA μερικών ανθρώπινων τριχών, οι οποίες ανήκαν σε έναν άνδρα που έζησε πριν περίπου 4.000 χρόνια στη Γροιλανδία και διατηρήθηκαν ανέπαφες στο παγωμένο υπέδαφός της, επέτρεψε να "διαβαστεί" το αρχαιότερο γονιδίωμα σύγχρονου ανθρώπου. Το επίτευγμα δείχνει τις δυνατότητες "χρονομηχανής" που ανοίγει η βιολογία για την μελέτη των αρχαίων πολιτισμών.


Η ανάγνωση του γονιδιώματος (σε ποσοστό περίπου 80%), προσέφερε μια σειρά από πληροφορίες για τον άνδρα, όπως ότι είχε μπροστινά δόντια σαν φτυάρια, σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκούρα μαλλιά, τα οποία όμως του έπεφταν και κινδύνευε από φαλάκρα. Φαίνεται πως ήταν ευάλωτος στις μολύνσεις του αυτιού και πως πέθανε νέος.

Πολος ελξης εχει γινει το παγοδρομιο στο κεντρο της Φλωρινας


Ο χειμώνας στη Φλώρινα είναι βαρύς. Ο υδράργυρος «αγγίζει» ακόμη και τους -30 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα καλοριφέρ «καίνε» από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Τι το πιο φυσιολογικό λοιπόν για μια τέτοια περιοχή να διαθέτει ένα παγοδρόμιο. Τη σκέψη αυτή έκαναν και οι αρμόδιοι του δήμου Φλώρινας, οι οποίοι αποφάσισαν φέτος να υποστηρίξουν μια πρόταση ιδιωτών και να δημιουργήσουν ένα παγοδρόμιο στο κέντρο της ακριτικής πόλης.

Έτσι, εδώ και μία εβδομάδα μικροί και μεγάλοι ξεκίνησαν να «γλιστρούν» πάνω στον πάγο, ενώ πλήθος κόσμου καταφτάνει στη Φλώρινα από κάθε σημείο του νομού, ώστε να επισκεφτεί το παγοδρόμιο. «Είναι κάτι πρωτότυπο για την περιοχή», τονίζει ο δήμαρχος Στέφανος Παπαναστασίου.
Προσθέτει δε πως «ο δήμος αποδέχτηκε με χαρά το αίτημα της επιχείρησης, προσέφερε το χώρο και ανέλαβε τη δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία του παγοδρομίου. Κατόπιν αυτού, εξασφάλισε και πρόσφερε πεντακόσια εισιτήρια στα παιδιά της πέμπτης και της έκτης δημοτικού των σχολείων της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων».

Tο προσωπο μας δειχνει ποσο θα ζησουμε



Ανήκετε στην κατηγορία των baby-face τύπων ή φαίνεστε όσων χρονών είστε; Η απάντησή σας μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο νομίζετε: μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι διαθέτουν εξαιρετικά νεανικό πρόσωπο έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά απ’ ό,τι οι υπόλοιποι εξ ημών που δεν μπορούμε να κρύψουμε ούτε έναν χρόνο από το πρόσωπό μας!
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Δανία, μεταξύ 387 ζευγών διδύμων και το συμπέρασμα ήταν πως η εμφάνιση του προσώπου αποτελεί προάγγελο του προσδόκιμου επιβίωσης. Οι ερευνητές ζήτησαν από δεκάδες εθελοντές να κοιτάξουν τις φωτογραφίες των 387 ζευγαριών των διδύμων και να μαντέψουν την ηλικία τους (η οποία ηλικία ήταν κάπου ανάμεσα στα… 70 και στα 100 χρόνια).

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μαχη για μια θεση στο "πρασινο" λυκειο



Μάχη για μια θέση στις καταστάσεις του ΕΠΑΛ Καλαμαριάς δίνουν τα δύο τελευταία χρόνια εκατοντάδες μαθητές της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; Πρόκειται για το πιο υπερσύχρονο σχολικό κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, βασιζόμενο μάλιστα στις αρχές της Βιοκλιματικής.


«Προνομιούχοι» μπορούν να θεωρούνται σε σχέση με άλλους συνομήλικους τους, οι 520 μαθητές που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, αφού μπορούν και απολαμβάνουν καθημερινά, όλες τις ανέσεις που προσφέρουν μόνο πανεπιστήμια του εξωτερικού.Δεκαοκτώ υπερσύχρονα εργαστήρια, τριάντα δύο αίθουσες διδασκαλίας, σύγχρονη βιβλιοθήκη και ογδόντα δύο εκπαιδευτικοί, συνθέτουν το σκηνικό που συναντάει κανείς μόλις περάσει τις πύλες του βιοκλιματικού και των άλλων κτιρίων που στεγάζεται το σχολείο.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τι θα συμβει το 2012;


Τι θα συμβεί το 2012;Γιατί γνωρίζει τέτοια μεγάλη διάδοση η νέα ιδέα για τη συντέλεια του κόσμου; Μήπως η τάση μας να πιστεύουμε σε ιδέες που ξεφεύγουν από τα όρια του αντιληπτού κόσμου βασίζεται στον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος μας ο νους;
Το 2012 είναι το έτος που τελειώνει το ημερολόγιο των Μάγια. Η 21η Δεκεμβρίου του 2012 είναι η μέρα που τελειώνει ο κόσμος. Η νέα αυτή ιδέα για τη Συντέλεια του Κόσμου έχει γίνει σήμερα το νέο ορόσημο, που όλοι περιμένουν, όλοι φοβούνται, για το οποίο όλοι νιώθουν ότι πρέπει να ετοιμαστούν. Ωστόσο, το ερώτημα είναι γιατί να πιστέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή που πολλές φορές στο παρελθόν, παρόμοιες ημερομηνίες ορόσημα, που κήρυτταν διάφορες σέκτες και θρησκευτικές ομάδες, διαψεύστηκαν την επόμενη μέρα;

Αγγελοι χωρις φτερα!


Τον ανθρώπινο πόνο σε όλη του την έκταση, έζησε η Ελληνική ομάδα διάσωσης τις οχτώ μέρες που βρέθηκε στην Αϊτή. Ως σύγχρονοι ήρωες, το 15μελές πλήρωμα της Ελληνικής αποστολής, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο ακόμα και για την σωματική ακεραιότητα των μελών του, μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Η επιβράβευση; Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», από τον 24χρονο Αϊτινό μετά τον απεγκλωβισμό του.

«Ήταν η πρώτη φορά που βγήκα εκτός Ελλάδος για μια τέτοια επιχείρηση», ανέφερε στον ΤΘ ο Υπεύθυνος της Ομάδας διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη, Ζήσης Κουσαξίδης. «Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Το βασικό μέλημα των κατοίκων της Αιτής, ήταν μόνο το φαΐ και το νερό», σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σκηνή που τον «συγκλόνισε», όπως ο ίδιος είπε, αυτή του απεγκλωβισμού του 24χρονου, Αϊτινού. «Αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου, ήταν η ώρα της διάσωσης, όταν ο εγκλωβισμένος Αϊτινός απάντησε στις φωνές του αδερφού του για να του δείξει πως είναι ζωντανός.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Αργοπεθαινουν τα... διατηρητεα κτηρια της Θεσσαλονικης

«Μία εικόνα, χίλιες λέξεις», «ένα κτήριο μία ολόκληρη ιστορία». Δύο φράσεις ενωμένες, που μπορούν να προσδώσουν στους αμέριμνους περιπατητές, των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, την απόλυτη αλήθεια του αργού και βασανιστικού θανάτου που υφίστανται καθημερινά πολλά από τα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς διατηρητέα κτήρια της πόλης.

Υπάρχουν και ρημάζουν αντιμέτωπα με το χρόνο. Τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία είναι ήδη αλλοιωμένα, από την εγκατάλειψη και τη σκόνη. Παρόλα αυτά κάποια από αυτά έχουν αξιοποιηθεί. Τους δόθηκε μία ξεχωριστή θέση στη ζωή της πόλης όπως άλλωστε άξιζε βάση της μακρόχρονης και πλούσιας ιστορίας τους. Άλλα πάλι έχουν μείνει μακριά από τα φώτα της πόλης. Ρημάζουν καθημερινά και χαλούν –όσο και αν αυτό είναι απίθανο- την ομορφιά της περιοχής όπου βρίσκονται. Αποτελούν μόνιμο πρόβλημα για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών λόγω του ότι οι χώροι είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά τους και τα βράδια φιλοξενούν διάφορα περιθωριακά άτομα.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Βαζουν “Χ” στον Αγιο Βαλεντινο !

Δεν πιστεύουν στις μεγάλες αγάπες και στον αληθινό έρωτα, καθώς υποστηρίζουν πως στις μέρες μας φαντάζει ως κάτι ευκαιριακό, επιπόλαιο και εκμεταλλεύσιμο. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι βάζουν ένα μεγάλο «Χ» στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τρία νέα παιδιά, ο Αργύρης, η Κατερίνα και ο Νικόλας, ανοίγουν την καρδιά τους και εξομολογούνται: τι σημαίνει έρωτας και τι πραγματικά συμβολίζει η μέρα των ερωτευμένων γι’ αυτούς…

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Σωζονται σχεδον τα μισα οθωμανικα διοικητηρια που χτιστηκαν, κατα την τουρκοκρατια, στην Ελλαδα


Σχεδόν τα μισά από τα οθωμανικά διοικητήρια που χτίστηκαν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου, από το 1850 μέχρι και το 1912, "σώζονται" έως σήμερα και τα περισσότερα στεγάζουν δημόσιες λειτουργίες, όπως νομαρχίες ή δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, από τα 35 τούρκικα διοικητήρια -γνωστά περισσότερο ως κονάκια- διατηρούνται τα 20, ενώ τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί από διάφορες αιτίες. Ίσως να υπήρχαν και κάποια ακόμη, για τα οποία δεν διασώθηκαν τεκμήρια, με αποτέλεσμα να έχουν περιπέσει, με την πάροδο του χρόνου, στη λήθη. Την ιστορία των οθωμανικών διοικητηρίων στην Ελλάδα κατέγραψε, έπειτα από έρευνα ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάνος Τσολάκης, η δουλειά του οποίου συγκεντρώθηκε σ' έναν τόμο, με τίτλο:

Η θρησκεια και ο ρολος της στην ταυτοτητα των παιδιων

Η θρησκεία και η πίστη παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της ταυτότητας και της ετερότητας των παιδιών, καθορίζει το πώς ζουν, τις σχέσεις τους με την οικογένειά τους και τους "άλλους", απέναντι στους οποίους, όμως, εμφανίζουν, σε σημαντικό βαθμό, στάσεις και αντιλήψεις ρατσισμού, ακόμη και όταν συναναστρέφονται μαζί τους καθημερινά.

Μία αποκαλυπτική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, επιβεβαιώνει ότι, η ανεκτικότητα των μαθητών στη θρησκευτική διαφορετικότητα δεν είναι δεδομένη, ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί στο σχολείο, τόσο μέσα από την παρέμβαση με θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα όσο και με την υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση, που όμως δεν θα ενέχει χαρακτήρα κατηχητικό, ομολογιακό ή μύησης. Η έρευνα διήρκεσε από το 2006 έως το 2009, υπό την ευθύνη του εκπαιδευτικού και διδάκτορα Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Μάριου Κουκουνάρα - Λιάγκη, και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται στο βιβλίο του, «Ο Θεός, ο δικός μου, ο δικός σου. Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Ετερότητα. Έρευνα για την διαπολιτισμική επικοινωνία».